måndag 21 april 2014

Vad har du i din garderob?

När jag sorterat ut skor och kläder har en del personer sagt till mig: ”Du kan ju inte bara kasta sakerna, skänk dem istället!”. Saken är den att jag skänker mycket kläder och annat till välgörenhet men mycket av det jag nu sorterar är så slitet och ibland trasigt att jag definitivt inte vill ge det till någon annan. Då kommer automatiskt frågan: ”Om du inte tycker att kläderna är bra nog till någon annan, varför tycker du att de är bra nog till dig själv?”.

Jag vill komma ifrån slit-och-släng-samhället och tycker att vi kan bli betydigt mer försiktiga när det kommer till att konsumera, bland annat kläder. Det finns dock en gräns när ett plagg gjort sitt. Jag behöver inte ha 10 ”hemmatröjor” eller 3 par ”grävairabatterskor”. Jag kastade nyligen 6 par skor rakt i soporna och har ändå kvar sådana som jag i stort sett bara använder när jag ska gå till tvättstugan. Men det var ju det där med att hyra ut delar av sin plats, tid och energi åt prylar jag inte älskar. Klänningen jag inte använt på ett par år för att den är galet obekväm kommer inte vara mer bekväm nästa vecka. Skulle jag gå upp eller ner i vikt hade den inte heller varit bekväm och hade den det hade den ändå inte suttit snyggt. Nej, hellre färre saker som jag verkligen älskar, sliter hårt och så småningom byter ut mot en ny kärlek.

Jag gjorde mig nyligen av med 22 par strumpbyxor. Ja TJUGOTVÅ par. De var inte trasiga men de tillhörde inte heller de favoriter jag ändå alltid väljer. Varför spara något som varje gång resulterar i ett ”Nej, de andra är skönare”? Låter det galet att jag kan rensa ut så mycket som jag gör? Jag är ganska övertygad om att jag inte är speciellt unik när det kommer till antalet skor, linnen eller klänningar. Vad har du i din garderob? Hur stor procent av dina kläder använder du egentligen?

1 kommentar:

  1. Nu har jag med tagit en ordentlig rensning i min garderob. Kläderna skänkte jag till min stackars förskollärarstuderande syster. Känns skönt för mig och bra för henne som inte har det så fett i kassan. Helgens goda gärning: check!! Kul att du är tillbaka förresten. Kram, Mika

    SvaraRadera