lördag 9 augusti 2014

Chiafrön

Detta lilla frö har det pratats om mycket den senaste tiden. Jag använder det i pudding och smoothies, andra strör det på frukostfilen eller blandar ner det i brödbaket. Vad är då egentligen chiafrön och varför är det så bra?
 
Chiafrön är ett litet superfrö som bland annat innehåller stora mängder Omega 3. Vanligtvis pratas det om fisk som den bästa källan till just Omega 3 men 2 tsk chiafrön innehåller lika mycket som en normalstor laxfilé. Omega 3 hjälper till att hämma inflammationer, motverkar alzheimers, ger finare hy och mycket mer! Samtidigt innehåller detta lilla frö 21% protein. Det finns 20 bra aminosyror i vegetariskt protein, chiafrön innehåller 18 av dessa.
 
Är du diabetiker är chiafrön en stor tillgång då de hjälper till att hålla blodsockret jämt.
 
Detta lilla frö innehåller också mycket fibrer vilket är bra för magen och kan förebygga problem med t ex förstoppning. Av samma anledning råder jag dig att inte chockdosera första gången du provar chiafrön, prova dig fram med lite i taget och se vad du mår bäst av.
 
Chiafrön sväller i vätska och bildar lite av en gelé (ungefär som linfrön). Därför passar de bra till puddingar och liknande, bra för dem som vill undvika gelatin.

Chia innehåller bland annat:
  • 8 ggr mer Omega 3 än lax
  • 15 ggr mer magnesium än broccoli
  • 5 ggr mer kalcium än mjölk
  • 3 ggr mer järn än spenat
  • 3 ggr mer antioxidanter än blåbär
  • mer protein än i havre och vete
  • många vitaminer och mineraler
  • och är helt glutenfritt och veganskt!


Källor och mer information:

http://kurera.se/darfor-ska-du-ata-chiafron/
http://www.ravarubutiken.se/sv/artiklar/chiafron-raw-eko-250g.html
http://www.froguiden.se/chiafron/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar